Ομιλία Υφυπουργού Ν. Γιατρομανωλάκη στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Είναι χαρά μου που σας απευθύνομαι και μάλιστα στη θεματική ενότητα που αφορά τους νέους και αυτό που διεκδικούν. Με μία λέξη: ευκαιρίες. Ευκαιρίες να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, ευκαιρίες να εργαστούν σε καλές δουλειές, ευκαιρίες να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν.

Έχω την τιμή να υπηρετώ ως ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού της χώρας μας, χάρη στη διορατικότητα του Πρωθυπουργού που διέβλεψε την αναγκαιότητα μίας τέτοιας θέσης. Μετά την οικονομική κρίση και 4 διαδοχικούς υπουργούς πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μηδενικό θετικό αποτύπωμα, ο πολιτισμός είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σήμερα, εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύουμε στη θωράκιση και ανάπτυξη του πολιτισμού, ενός κλάδου με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Στόχος μας είναι η Δημιουργική Ελλάδα, δηλαδή:

  • Η μεγιστοποίηση των δημιουργικών δεξιοτήτων και δυνατοτήτων κάθε πολίτη και ιδιαίτερα των νέων
  • Η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της χώρας σε κύριο παράγοντα ανάπτυξης, καινοτομίας, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής
  • Η εδραίωση της ελληνικής δημιουργικότητας ως φορέας εξωστρέφειας και διεθνούς προβολής

Έτσι, στο Υπουργείο Πολιτισμού:

  • Προχωράμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του πολιτισμού. Στόχος μας: Η βελτίωση των συνθηκών, ώστε η νέα γενιά δημιουργών να έχει τη δυνατότητα να βιοπορίζεται από την τέχνη της.
  • Εργαζόμαστε για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τους σπουδαστές και αποφοίτους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ δρομολογούμε και τη σύσταση Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου.
  • Για πρώτη φορά επενδύουμε στοχευμένα στο πεδίο της δημιουργικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της χειροτεχνίας, μιας παραδοσιακής μεν δραστηριότητας αλλά με αναπτυξιακό μέλλον.
  • Επιπλέον, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες τις Κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν εντάξει τον πολιτισμό στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα επενδυθεί σε δράσεις όπως:
    • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πολιτισμού
    • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων των δημιουργών
    • Η πολιτιστική επιχειρηματικότητα
    • Τα τοπικά πολιτιστικά αναπτυξιακά masterplan
    • Η πολιτιστική συνταγογράφηση
    • Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών των πολιτιστικών φορέων της χώρας μας

Επίσης, παρά την πανδημία, όπου κρατήσαμε τον κλάδο όρθιο με πάνω από μισό δις ευρώ ήδη και μέτρα όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών, η επιδότηση θέσεων, η μείωση του ΦΠΑ, το Freedom Pass, έχουμε υλοποιήσει ή ολοκληρώσει μεγάλα έργα σύγχρονου πολιτισμού όπως:

  • Η έναρξη κανονικής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μετά από 20 χρόνια
  • Η επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης
  • Η ίδρυση του κέντρου πολιτιστικής δημιουργίας και ανάπτυξης Ακροπόλ
  • Η δημιουργία του GreekLit, για τη προαγωγή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς
  • Η αναβάθμιση σημαντικών περιφερειακών πολιτιστικών θεσμών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τυχαία. Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα επενδύσει στον πολιτισμό «όχι μόνον από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημα του εθνικού πλούτου … γιατί πιστεύει ότι οι πνευματικές και πολιτιστικές αξίες είναι αυτές που προσδιορίζουν μονιμότερα την μοίρα του Ελληνικού Έθνους.»

Αυτά λοιπόν είναι λίγα από όσα κάνει η Κυβέρνηση για τον πολιτισμό. Όμως, όπως προανέφερα, κομβικό ζητούμενο για τους νέους είναι η ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν. Στην ιδρυτική διακήρυξη του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα, και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», καθώς και ότι «θα θεωρεί πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιοτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.»

Το 2021 ο Πρωθυπουργός επέλεξε ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο για μία υπουργική θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας. Είμαι πεπεισμένος λοιπόν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία, μπορούν, στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού, του προοδευτισμού και του ευρωπαϊσμού που τις διακρίνουν να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα για ισονομία και ισότητα όλων των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όπως ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας, κάτι που στηρίζει το 75% των νέων στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η σύσταση από τον Πρωθυπουργό της Επιτροπής ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, προτάσεις της οποίας έχουν ήδη υιοθετηθεί καταπολεμώντας διακρίσεις δεκαετιών. Πλέον, υπάρχει η ωριμότητα, η διορατικότητα και ο προοδευτισμός που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν και τα επόμενα βήματα. Η Νέα Δημοκρατία και η Ελλάδα οφείλουν και μπορούν να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Απάντηση

Discover more from Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading