Χαιρετισμός του Υφυπουργού Ν. Γιατρομανωλάκη στην ανακοίνωση της δωρεάς του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τα ελληνικά εικαστικά και τη σύγχρονη τέχνη καθώς ανακοινώθηκε η δωρεά του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), ιστορικής μετεξέλιξης της θρυλικής αίθουσας τέχνης «Νέες Μορφές», στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Με τη δωρεά αυτή συνενώνονται τα αρχεία του ΙΣΕΤ και της ΕΠΜΑΣ, και δημιουργείται ένα από τα σημαντικότερα και πληρέστερα αρχεία σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο ιστορικός χώρος του ΙΣΕΤ στην οδό Βαλαωρίτου περνά και αυτός στην δικαιοδοσία της Εθνικής Πινακοθήκης και μπορεί να αποτελέσει εκ νέου ένα ζωντανό κύτταρο των εικαστικών στην καρδιά της Αθήνας.

Λίγο μετά τη δωρεά Δασκαλόπουλου στο ΕΜΣΤ, αυτή η νέα δωρεά αποδεικνύει εκ νέου την εμπιστοσύνη στους δημόσιους φορείς πολιτισμού, και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην πολιτιστική βιωσιμότητα, έναν ρόλο που ως Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζουμε έμπρακτα.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί χωρίς τη διορατικότητα, το ελεύθερο πνεύμα αλλά και την επιμονή της Τζούλιας Δημακοπούλου από την πλευρά του ΙΣΕΤ, και της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα από την πλευρά της ΕΠΜΑΣ. Η κίνηση της Τζούλιας Δημακοπούλου και των συνεργατών της αποτελεί ένα παράδειγμα γενναιοδωρίας και παράλληλα μια κίνηση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του σπουδαίου αυτού αρχείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Απάντηση

Discover more from Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading