Έξυπνη, είναι η πόλη που επενδύει στους δημότες της

Το παρόν πρωτοδημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 03.10.23.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δημοτική αρχή της Αθήνας, με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, έκανε, διόρθωσε και ξεκίνησε πολλά. Κινήσεις και έργα όπως το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού για μία φωτεινότερη, ασφαλέστερη (και οικονομικότερη) Αθήνα, η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου, η τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων στάθμευσης σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ στη μάχη κατά του αντικοινωνικού παρκαρίσματος και υπέρ της προσπελασιμότητας της πόλης, η μείωση των δημοτικών τελών, υποδομές υγείας και πρόνοιας όπως τα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία και το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, η επανέναρξη δομών όπως το Θέατρο του Λυκαβηττού, η ανάπλαση πάρκων και πνευμόνων πρασίνου, η δημιουργία pocket parks και dog parks, το δημοτικό καταφύγιο και το δημοτικό κτηνιατρείο, έργα σε κάθε τομέα και κάθε Κοινοτικό Διαμέρισμα.

Όμως, φυσικό και αναμενόμενο, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, καθώς η Αθήνα εξελίσσεται και ο κόσμος μας αλλάζει: Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής, η πόλη μας υποδέχεται περισσότερους τουρίστες από ποτέ με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν ενισχυμένες υπηρεσίες πρόνοιας και όχι μόνο, ο πληθυσμός της πόλης μεγαλώνει σε ηλικία, ενώ ευάλωτες ομάδες όπως τα ΑμεΑ διεκδικούν το ρόλο που δικαιούνται στην πόλη. Ανάγκες λοιπόν υπάρχουν, αυξημένες και διαφοροποιημένες και ο Δήμος οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Γιατί έξυπνη πόλη δεν είναι αυτή που υιοθετεί νέες τεχνολογίες μόνο, έξυπνη πόλη είναι αυτή που επενδύει στους δημότες της:

  • Τους προστατεύει από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Με νέο, καινοτόμο και ολιστικό προγραμματισμό και σχεδιασμό υποδομών από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι τα πάρκα και τα κτίρια. Συνεργαζόμαστε με τη φύση, δεν της πάμε κόντρα, και μαζί μειώνουμε την θερμοκρασία, ελέγχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, προστατεύουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους.
  • Τους παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε όλες τις ηλικίες – από τις βρεφικές βιβλιοθήκες στη στήριξη των επαγγελματιών
  • Επενδύει στη δημιουργικότητά, την επιχειρηματικότητα και στο καινοτόμο πνεύμα τους
  • Τους προσφέρει ευκαιρίες πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης
  • Τους παρέχει υπηρεσίες υγείας όπου και αν βρίσκονται, όποιο θέμα και αν αντιμετωπίζουν, πρόσκαιρο ή χρόνιο, και υπηρεσίες πρόνοιας έτσι ώστε κανείς να μην μένει ή να μην μπαίνει στο περιθώριο
  • Σχεδιάζει ένα ολιστικό πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας και προσπελασιμότητας
  • Τους σέβεται περιορίζοντας την ταλαιπωρία των δημόσιων έργων και παρέχοντας ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης
  • Τους βάζει πρώτους, διατηρώντας τον χαρακτήρα της πόλης και των γειτονιών της και προωθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης
  • Συνεργάζεται με την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση για θέματα κοινής αρμοδιότητας, από τα διατηρητέα ως την ασφάλεια
  • Αναβαθμίζει τη δημόσια διοίκηση στο Δήμο και με διαφάνεια διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό, που στην περίπτωση της Αθήνας ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Γιατί όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα μέρος που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Σε μία πόλη ασφαλή και καθαρή, πράσινη και βιώσιμη, ανοιχτή, ελεύθερη και φιλελεύθερη, συμπεριληπτική και γενναιόδωρη. Σε μια πόλη που μας προσφέρει ευκαιρίες να εργαστούμε, να εξελιχθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να αθληθούμε, να είμαστε δημιουργικοί, υγιείς, και ευτυχείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, αναπηρίας και άλλων χαρακτηριστικών. Που δεν σπαταλά το χρόνο μας και δεν μας ταλαιπωρεί, αλλά αντιθέτως μας σέβεται για αυτό που είμαστε και μας φροντίζει. Όλες και όλοι έχουμε δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή, σε μία καλύτερη Αθήνα που θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη στα πρακτικά και ποιοτικότερη στα ουσιαστικά.

Απάντηση

%d