Πολιτισμός: Δαπάνη για λίγους ή επένδυση για όλους;

Η Αθήνα διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, το ίδιο και ο Δήμος της. Από την πολιτιστική μας κληρονομιά μέχρι τη σύγχρονη πολιτιστική σκηνή, υπάρχει κάτι για τον καθένα, κάτοικο ή επισκέπτη.

Κι όμως, εμείς οι Αθηναίοι δεν επισκεπτόμαστε χώρους πολιτισμού τόσο συχνά όσο οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Τι μας περιορίζει και τι μας εμποδίζει;

Ο πολιτισμός πρέπει να γίνει προσβάσιμος σε όλες και όλους και αν υπάρχουν εμπόδια, οικονομικά, γεωγραφικά ή κοινωνικά είναι υποχρέωσή μας να τα άρουμε.

Και παράλληλα έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε στην δημιουργικότητα της πόλης και των κατοίκων της. Να την ενσωματώσουμε σε όλες τις εκφάνσεις της αθηναϊκής ζωής.

Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη πολιτιστική στρατηγική: Από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων, μέχρι την παροχή ευκαιριών στο δημιουργικό δυναμικό της πόλης με καινοτόμους τρόπους.

Η αλλαγή δεν απαιτεί περισσότερους πόρους αλλά διαφορετική νοοτροπία. Να μην βλέπουμε τον πολιτισμό ούτε ως πολυτέλεια ούτε ως αυτοαναφορικό αυτοσκοπό. Να μην θεωρούμε τους πολιτιστικούς πόρους δαπάνη αλλά επένδυση. Να αντιληφθούμε τη δυναμική και την προοπτική του δημιουργικού τομέα της Αθήνας.

Η αλλαγή απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: