“Ζώον πολιτικόν” μόνο ή και πολιτική για τα ζώα;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε θέματα που οι πολιτικοί θεωρούσαν δευτερεύοντα να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή από τους ίδιους τους πολίτες.

Ένα από αυτά είναι η μέριμνα για τα ζώα και τα δικαιώματά τους. Και μία πόλη έχει πολλά να κάνει τόσο για τα κατοικίδια όσο και για την ευρύτερη αστική πανίδα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15-20% των νοικοκυριών στην Αθήνα έχει τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Η ποιότητα ζωής τους συνδέεται και με την ύπαρξη πολιτικών και υπο-δομών για αυτά.

Τα πάρκα σκύλων, οι προσβάσιμοι σε ζώα δημόσιοι χώροι, οι δημόσιες κτηνιατρικές μονάδες, το πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού είναι κάποιες από αυτές.

Επιπλέον η κλιματική κρίση επηρεάζει και την αστική πανίδα: Οι πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες είχαν θύματα και ζώα και ο Δήμος Αθηναίων κλήθηκε να διαχειριστεί τη περίθαλψη και φιλοξενία πυρόπληκτων ζώων, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Και οι ανάγκες δυστυχώς θα μεγαλώνουν.

Η αλλαγή δεν απαιτεί νέους πόρους αλλά διαφορετική νοοτροπία. Δεν συνυπάρχουμε απλώς με τα ζώα αλλά συμβιώνουμε, και είναι χρέος μας να κάνουμε την πόλη πιο φιλική προς αυτά. Κι αυτά θα μας το επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο, είτε έχουμε κατοικίδιο, είτε όχι.

Η αλλαγή απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: