Γιατρομανωλάκης: «Η σχέση μου με την Αθήνα είναι γλυκόπικρη»

Η παρούσα συνέντευξη στην Τίνα Ζαραβέλα πρωτοδημοσιεύθηκε στην Athens Voice στις 3/8/23.

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχατε αποφασίσει να μην είστε υποψήφιος βουλευτής. Τι σας έκανε να στραφείτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σήμερα να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη, «Αθήνα Ψηλά»;

Το να μην κατέβω στις βουλευτικές εκλογές ήταν μια συνειδητή επιλογή. Βρέθηκα από Γενικός Γραμματέας να γίνομαι Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στόχος μου ήταν να αξιοποιήσω τη θητεία μου αυτή για να δρομολογήσω μια σειρά από έργα, κι όχι να χρησιμοποιήσω τη θέση για προσωπικό πολιτικό όφελος. Αν κατέβαινα, σε μεγάλο βαθμό θα απαιτούνταν να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στην προεκλογική μου εκστρατεία ως εξωκοινοβουλευτικός, παρά στο χαρτοφυλάκιο μου.Μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας μου στο Υπουργείο, και χωρίς το βάρος κάποιας υποχρέωσης, συνειδητά και πάλι, επέλεξα να εστιάσω την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που παίρνονται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών. Τόσο ως προς την ποιότητα της καθημερινότητας, όσο και μακροπρόθεσμα στην βιωσιμότητα, υγεία και ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης, εκεί δηλαδή που ζούμε, εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, εκπαιδευόμαστε, ψυχαγωγούμαστε. Έχοντας κάνει έργα για την Αθήνα την τελευταία τετραετία, διέγνωσα ευκαιρίες και ελλείψεις, με τις οποίες θα ήθελα να ασχοληθώ και η υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη παρέχει την ιδανική πλατφόρμα.

Κάποιοι θα σχολιάσουν ότι το να βρεθείτε από τη θέση του υφυπουργού στη θέση του δημοτικού συμβούλου -αν εκλεγείτε- αποτελεί υποβάθμιση.

Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποβάθμιση προφανώς! Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται δημιουργικά και αποτελεσματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αγαπάνε, την πονάνε, εργάζονται για αυτήν, συχνά σε βάρος της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής, και χωρίς τη συμβολή τους η ζωή μας θα ήταν πολύ χειρότερη. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα και προηγουμένως, για εμένα αποτελεί μια συνειδητή επιλογή. Είχα εναλλακτικές, πιστέψτε με. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως, η εκλογή μου από τους Αθηναίους, η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης, αποτελούν μια συναρπαστική πρόκληση την οποία και αποδέχτηκα. Έτσι εξάλλου έχω κινηθεί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή. Με σκοπό το πώς θα μπορώ να παράγω έργο.

Βρεθήκατε στο τιμόνι ενός δύσκολου Υπουργείου. Μπορέσατε μέσα από το χαρτοφυλάκιο σας να δείτε με άλλα μάτια τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις ομορφιές της πρωτεύουσας; Σας έδωσε η συγκεκριμένη κυβερνητική θέση μαθήματα για την Αθήνα;

Τα τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κεντρική κυβέρνηση ήταν μεγάλο σχολείο και πολλά από αυτά που έμαθα θα είναι πολύ χρήσιμα και στον Δήμο, ειδικά τα θέματα δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον γνώρισα από κοντά πώς δουλεύουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα και συνεργάστηκα με πολλούς από αυτούς, ταξίδεψα και γνώρισα με άλλο τρόπο την Ελλάδα και φυσικά την Αθήνα. Μέσα από τη δουλειά μου στο Υπουργείο Πολιτισμού επένδυσα στην Αθήνα, ως προς το κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Θυμίζω ενδεικτικά την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, την επανέναρξη της Εθνικής Πινακοθήκης και άλλα, μεγαλύτερα ή μικρότερα έργα, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα ξένα ΜΜΕ όπου πλέον θεωρούν την Αθήνα πολιτιστικό προορισμό όχι μόνο για την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει αλλά και για την σύγχρονή της τέχνη. Αλλά και έργα που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη προχώρησαν πολύ, όπως για παράδειγμα το Ακροπόλ. Από το 2019 ως σήμερα, προετοιμάστηκε και ψηφίστηκε ο νόμος για τη λειτουργία του, συντάχθηκε το σχέδιο βιωσιμότητας και το business plan, έγινε διοικητική παραλαβή του κτιρίου, εξασφαλίστηκαν €3,7 εκατ από το ΕΣΠΑ για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, και συντάχθηκαν τα τεύχη για τους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων. Με άλλα λόγια τέθηκαν οι βάσεις για να λειτουργήσει το Ακροπόλ σύντομα και να αποτελέσει όχι μόνο έναν πολιτιστικό προορισμό που θα ενισχύσει την Πατησίων που ήδη εμπλουτίζεται, αλλά και ένα πολύτιμο συνεργάτη και υποστηρικτή των καλλιτεχνών της πόλης. Η δουλειά στη δημόσια διοίκηση δεν τελειώνει σε μια τετραετία αλλά, παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς, ολοκλήρωσα τη θητεία μου αφήνοντας τα πράγματα πολύ καλύτερα από όσο τα βρήκα.Αλλά όπως είπα και πριν, αυτά τα τέσσερα χρόνια εντόπισα και άλλα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, με τεράστιες προοπτικές και ελπίζω ότι μέσα από τον Δήμο θα συνεχίσω να επενδύω στο πολιτιστικό απόθεμα και δυναμικό της Αθήνας.

Ποια είναι η σχέση σας με την Αθήνα; Ποια είναι η γειτονιά σας;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και κατοικώ στην Αθήνα. Εργάζομαι στην Αθήνα. Περπατώ στην Αθήνα, χρησιμοποιώ τα ΜΜΜ της όχι για «αυτοψία» αλλά για να πάω στον προορισμό μου. Πηγαίνω στις λαϊκές της όχι για να φωτογραφηθώ αλλά για να ψωνίσω. Η σχέση μου με την πόλη είναι γλυκόπικρη, όπως και πολλών Αθηναίων εξάλλου. Όμως αγαπώ αυτήν την πόλη και υπερασπίζομαι φανατικά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της. Όταν μου λένε ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο απαντώ ότι η Αθήνα είναι η Αθήνα και δεν χρειάζεται να συγκριθεί με κάποια άλλη πόλη. Χρειάζεται μόνο να φροντιστεί, να αγαπηθεί, και να αντιμετωπιστεί ως το κοινό μας σπίτι στο οποίο όλοι και όλες πρέπει να ζούμε καλά και αρμονικά μεταξύ μας.Τα τελευταία 7 χρόνια μένω στη Νεάπολη. Έχω ζήσει επίσης στο Ναυτικό Νοσοκομείο, στους Αμπελοκήπους, στα Ιλίσια, στο Κολωνάκι. Επίσης, τα τελευταία 9 χρόνια έχω έναν σκύλο, τον Βρασίδα. Όπως ξέρει όποιος έχει σκύλο, πλέον περπατάω κοιτάζοντας κάτω: να μην φάει κάτι που δεν πρέπει, να μην κάνει κάτι που δεν πρέπει κ.ο.κ. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις τα πάρκα και τους δρόμους της πόλης.

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου; Ποιο πρόβλημα της Αθήνας θα φέρνατε στην ημερήσια διάταξη στην πρώτη συνεδρίαση, αν εκλεγείτε; Υπάρχουν ζητήματα που θα φέρνατε στο ΔΣ με τη μορφή του κατεπείγοντος;

Ναι, έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά δύο συνεδριάσεις στις οποίες συζητούνταν μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με έργα του ΥΠ.ΠΟ. Έχω εικόνα, προφανώς. Πέρα από τα θέματα του πολιτιστικού αποθέματος και των πολιτιστικών υποδομών της πόλης τα οποία τα γνωρίζω πολύ καλά, με απασχολούν έντονα θέματα τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, της ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και το μέλλον της, το πώς π.χ. επηρεάζεται από την κλιματική κρίση, από τις ακραίες θερμοκρασίες του περασμένου μήνα ή τον υπερτουρισμό ή για να το θέσω πιο ορθά, τον τουρισμό χωρίς σχέδιο. Όλα τα παραπάνω απαιτούν έναν συνδυασμό μακροπρόθεσμης στρατηγικής και άμεσης δράσης. Π.χ. για τον καύσωνα βραχυπρόθεσμα προτείνεις ανακουφιστικές λύσεις για τους συμπολίτες μας και λαμβάνεις μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στον Δήμο αλλά και της αστικής πανίδας, των ζώων. Όμως πρέπει παράλληλα να σχεδιάζεις μια σοβαρή και ολιστική πολιτική με στόχο να ρίξεις την θερμοκρασία στην πόλη το καλοκαίρι κατά 2 με 3 βαθμούς: Από το αστικό πράσινο μέχρι τη χρήση καινοτόμων υλικών σε δρόμους και κτίρια, από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας μέχρι τη διαμόρφωση του αστικού τοπίου.

Ποιο είναι το όνειρό σας για την Αθήνα και πώς μπορείτε να το υλοποιήσετε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης;

Η Αθήνα είναι μια μοναδική πόλη, και μια πόλη που εξελίσσεται (και βελτιώνεται) διαρκώς. Παρά την ενίοτε εμμονική μας προσήλωση στο σπουδαίο παρελθόν της, η Αθήνα είναι μια πόλη που κοιτάζει προς το μέλλον, όσο και αν κάποιες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Με μια φράση θέλω η Αθήνα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές της ώστε οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αναπηρίας, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εισοδήματος, επιπέδου μόρφωσης να έχουν λόγους, αλλά και την επιθυμία να την κάνουν σπίτι τους, και ώστε να αποτελέσει έναν πρότυπο χώρο εργασίας, καινοτομίας, δημιουργίας και πολιτισμού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: