Γιατρομανωλάκης στην ΕΡΤ: Μέτρα στήριξης και κίνητρα για καλλιτέχνες, επαγγελματίες πολιτισμού, χειροτέχνες

Για το για ποιούς επαγγελματίες στον πολιτισμό “παγώνει” το τέλος επιτηδεύματος για τα επόμενα τρία χρόνια και για ποιούς μειώνεται, ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όπως ανέφερε, “την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη βουλή μία διάταξη, που αφορά σε δύο διαφορετικές ομάδες πληθυσμού καλλιτεχνών και ευρύτερα επαγγελματιών του πολιτισμού και της χειροτεχνίας. Σύμφωνα με αυτή, όποιος είχε βιβλία ανοιχτά ως ελεύθερος επαγγελματίας και τα έκλεισε, του δίνεται κίνητρο να τα ξανανοίξει μηδενίζοντας ουσιαστικά το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) για τα επόμενα τρία χρόνια (2022,2023,2024)”.

“Πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού μέσα στην κρίση και πριν την πανδημία έκλεισαν τα βιβλία τους” σημείωσε και υπογράμμισε πως “με αυτό το μέτρο τους ενθαρρύνουμε να τα ξανανοίξουν. Αυτό όπως σημείωσε είναι σημαντικό γιατί θα έχουν ασφαλιστική προστασία και θα μπορούν να συμμετέχουν και στις επόμενες δράσεις και προσκλήσεις που θα δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού”.

Επιπλέον ανέφερε, πως “εάν κάποιος ξανανοίξει τα βιβλία του επιδοτείται με το 30% του τζίρου του- του κύκλου εργασιών του- έως 5.000 ευρώ. Επομένως θα πάρει πίσω χρήματα”

Γι΄αυτούς που έχουν ήδη ανοιχτά βιβλία – ελεύθεροι επαγγελματίες στον τουρισμό – εξήγησε πως θα έχουν μία μείωση 38% του τέλους επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ πάλι για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στα κίνητρα προς τους πολίτες για συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα, αγορά βιβλίων και έργων τέχνης, ανέφερε τη μείωση του ΦΠΑ στους κινηματογράφους από το 24% στο 13%, στην αγορά έργων τέχνης τη συγκράτηση του ΦΠΑ στο 13%, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα audio books και τα ebooks, από το 24% στα 6%.

Για φέτος το καλοκαίρι ενημέρωσε, πως υπάρχει αύξηση επισκεπτών και στους αρχαιολογικούς χώρους και στους χώρους σύγχρονου πολιτισμού, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν και περισσότερα πράγματα να κάνει κάποιος τουρίστας ειδικά στην Αθήνα, αλλά και πολλές πολιτιστικές δράσεις που τρέχουν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε το 40% του τουρισμού αφορά στον πολιτιστικό τουρισμό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: