OT FORUM 2 – Γιατρομανωλάκης: Το Ακροπόλ θα αποτελέσει τοπόσημο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Πολιτισμό

Για την διείσδυση της τεχνολογίας στην πολιτιστική δραστηριότητα μίλησε στο δεύτερο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και ο Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Με αφορμή την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στον Πολιτισμό ο κ. Φίλιας ανέλυσε τις δράσεις της Περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα και ο κ. Γιατρομανωλάκης τις αποφάσεις του Υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον Πολιτισμό.

Από την πλευρά του κ. Γιατρομανωλάκης εξήγησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον πολιτισμό δεν είναι απλώς η μετάβαση από το φυσικό περιβάλλον στον ψηφιακό κόσμο.

«Σκεφτείτε πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει το business model της μουσικής, τον τρόπο που παράγεται αλλά και διανέμεται μουσική και ακόμα και τον τρόπο που εισπράττονται πια τα έσοδα. Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον χώρο του βιβλίο και του κινηματογράφου, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα» τόνισε ο υφυπουργό και συνέχισε: «Σκεφτείτε και το κομμάτι της διάδρασης. Φέτος στην Μπιενάλε της Βενετίας είχε πάει η Ελλάδα με ένα έκθεμα που δεν ήταν το κλασικό έργο που δείχνει κάποιος στην Μπιενάλε. Ήταν μια ταινία εικονικής πραγματικότητας στην οποία οι θεατές κάνουν ένα διαφορετικό ταξίδι από τον Οιδίποδα στον Κολωνό μέχρι τους Ρομά στον Ασπρόπυργο».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης έκανε ειδική αναφορά και στην δημιουργία του Ακροπόλ και αποκάλυψε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του.

«Το Ακροπόλ δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο χώρο πολιτισμού. Θα είναι χώρος υποστήριξης νέων ανθρώπων του πολιτισμού. Θα έχουν την ευκαιρία για δικτύωση, εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων και έρευνα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 3,7 εκατομμύρια για τον εξοπλισμό του και τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του και τώρα τρέχουν οι διαγωνισμοί. Μέχρι το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει».

Ο υφυπουργός τόνισε και άλλες δράσεις του υπουργείο που έχουν στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων του χώρου και την εξέλιξή τους. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν 21 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχουν δοθεί ήδη οικονομικά κίνητρα σε ανθρώπους του χώρου που είχαν κλείσει τα οικονομικά τους βιβλία.

«Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η άρση του τέλους επιτηδεύματος για τρία χρόνια σε όσους ανοίξουν ξανά τα βιβλία τους αλλά και διευκολύνσεις σε όσους έχουν ήδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας από 2010 έως το 2018 πάνω από 18.000 εργαζόμενοι στον πολιτισμό έκλεισαν τα μπλοκάκια του» εξήγησε ο υφυπουργός.

@nyatromanolakis

άρση τέλους επιτηδεύματος για καλλιτέχνες και χειροτέχνες και άλλα κίνητρα #culture #craft #craftspeople #artprofessionals #OT

♬ original sound – Nicholas Yatromanolakis

Ο κ. Γιατρομανωλάκης δεν μπορούσε να παραλείψει αναφορά στον κινηματογράφο και την ελληνική παραγωγή ταινιών.

«Το ΥΠΠΟΑ ως θεματοφύλακας του ελληνικού κινηματογράφου δεν ενδιαφέρεται μόνο να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα, που έχει και αυτό πολλά οφέλη, αλλά να γυρίζονται ελληνικές ταινίες. Στο Φεστιβάλ των Κανών πήγε εξαιρετικά η Ελλάδα. Ο Χρυσός Φοίνικας ήταν ελληνική συμπαραγωγή που γυρίστηκε στην Εύβοια και είχαμε και άλλες διακρίσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ιδρύεται Σχολή Κινηματογράφου, κάτι που έχει αποφασιστεί από το 1981,  με διπλή έδρα στην Αθήνα και τη Δράμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: