Ν. Γιατρομανωλάκης: Το ΥΠΠΟΑ έχει σχεδιασμό έως το 2030 και πολιτιστικά μάστερπλαν για 14 πόλεις και νησιά

Η πολιτιστική αποκέντρωση, το βάρος της πανδημίας στον πολιτισμό και ο βιοπορισμός των εργαζομένων, η καλλιτεχνική δημιουργία συνδυαστικά με επιστημονικά πεδία, μπήκαν στο κάδρο της συζήτησης στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης / Regional Growth Conference 2022.

Στο πάνελ που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, συμμετείχε  ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης,  ο οποίος  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  στη στήριξη που παρείχε το ΥΠΠΟΑ στους  εργαζομένους του κλάδου την περίοδο των λοκντάουν.
 
«Προσπαθήσαμε» είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης “όσο πιο γρήγορα γινόταν  και  με  πολλά εργαλεία που σχεδιάσαμε εκείνη την  περίοδο να στηρίξουμε τους εργαζομένους με 450 εκ. ευρώ. Κι επειδή στην πανδημία  βγήκαν στην επιφάνεια  συστημικές αδυναμίες δεκαετιών στα εργασιακά του κλάδου, προχωρούμε  τώρα σε σοβαρή μεταρρύθμιση που θα  βοηθήσει  τους εργαζόμενους να βιοπορίζονται από την δουλειά τους, αλλά και να επαναφέρουμε  στην αγορά του  πολιτισμού, μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων, όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα λογιστικά τους βιβλία παλαιότερα, τα χρόνια  της  οικονομικής κρίσης».

Ο ίδιος μίλησε για εθνική και τοπική στρατηγική πολιτισμού. «Το ΥΠΠΟΑ έχει  σχεδιασμό έως το  2030, πιλοτικά με  το Ταμείο  Ανάπτυξης  και πολιτιστικά μάστερπλαν για 14 πόλεις και νησιά»  είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης. 
Για την επένδυση του υπουργείου Πολιτισμού  στην περιφέρεια έφερε το παράδειγμα της Δράμας: « Ξεκινάμε από μια πόλη  με χαρακτηριστικό της προφίλ τον κινηματογράφο – Διεθνές Φεστιβάλ  Ταινιών  Μικρού Μήκους- και χτίζουμε περαιτέρω  με στόχο μια σχολή κινηματογράφου εκεί».  Σε εθνικό επίπεδο, για τον σύγχρονο πολιτισμό έφερε το παράδειγμα του  Ακροπόλ και την  ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, επίσης και τα  πιλοτικά προγράμματα που έχουν ξεκινήσει για την εξ αποστάσεως  καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Σχετικά με την πολιτιστική αποκέντρωση παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει η τεχνική επάρκεια στην περιφέρεια και τους περιφερειακούς οργανισμούς να συνεισφέρουν στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού » κι ότι από την πλευρά του  ΥΠΠΟΑ  οργανώνονται επίσης προγράμματα για επένδυση στην χειροτεχνία και άλλες δράσεις οικείες. 

«Για κάθε ευρώ  σε φεστιβάλ μάς επιστέφονται 3 ευρώ, δηλαδή ο πολιτισμός έχει  δυναμική εκμετάλλευσης διπλή: ως  καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και  οικονομικά» είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης  με την  πεποίθηση  ότι  για την ανάπτυξη του πολιτισμού  προαπαιτούμενο είναι «η με όλες τις έννοιες συμπερίληψη – τάσεις, φύλο, διεπιστημονικότητα- η  συνεργασία δημόσιου με ιδιωτικό τομέα, και περισσότεροι πόροι».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: