Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γατί επιβεβαιώνεται και σήμερα ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά, παρηγορητικά και θεραπευτικά. Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα στηρίζει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρακολουθούμε να εκφράζεται μία απροκάλυπτη επιθετικότητα και να εκτυλίσσεται ένας πόλεμος που μας συνταράσσει, βλέπουμε να απειλούνται βασικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι ελευθερίες και δικαιώματα τα οποία έχουν κερδηθεί μέσα από πολλούς αγώνες, αλλά παράλληλα έχουν παγιωθεί στη συλλογική συνείδηση ως κεκτημένα. Αναπόφευκτα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Πώς αντιδρούμε; Πώς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας; Πώς στηρίζουμε τον Ουκρανικό λαό, τον άμαχο πληθυσμό, τα παιδιά;
Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 100.000 παιδιά, δηλαδή το 1,3% των παιδιών στην Ουκρανία διαβιούν σε ορφανοτροφεία και αντίστοιχες δομές. Η δύσκολη αυτή συνθήκη γίνεται ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας της εισβολής.
Επιπλέον, στη χώρα μας, ένας στους τρεις πρόσφυγες που έρχεται από την Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, είναι παιδί.
Σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία ο πολιτισμός, η μουσική, η οικουμενική και κοινή αυτή γλώσσα, οφείλει να μιλήσει, να εκφραστεί, και μαζί να ενώσει, να κινητοποιήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούμε να δείξουμε έναν δρόμο σύμπνοιας, ομόνοιας, αλλά και ελπίδας και πίστης.
Έτσι κι εμείς, σήμερα, είμαστε εδώ ενωμένοι για έναν σκοπό σημαντικό, για να ανακοινώσουμε μία ακόμα σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο, ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολυετή τους συνεργασία και σχέση. Ως γνωστόν, η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα έσοδα θα δοθούν υπέρ των παιδιών-προσφύγων από την Ουκρανία.
Όπως προείπα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει την ενέργεια αυτή. Εξάλλου, η συναυλία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών και δράσεων φορέων του ΥΠΠΟΑ, όπως τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στις 2 Απριλίου όπου μέρος των εσόδων διατέθηκε μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των θυμάτων του πολέμου, τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 11 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου τα έσοδα διατέθηκαν για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, τη συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου την περασμένη Πέμπτη σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον ίδιο σκοπό, τη προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών με το βλέμμα στην Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και την επίσκεψη παιδιων προσφύγων στο ΕΜΣΤ.
Ας μου επιτραπεί επίσης να πω ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη συναυλία που ανακοινώνεται σήμερα έχουν επανειλημμένα δώσει τα διαπιστευτήριά τους, και όχι μόνο τα καλλιτεχνικά. Η ΚΟΑ διαχρονικά στηρίζει ανθρωπιστικούς σκοπούς με πρωτοβουλίες όπως το «Ροζ Κουτί» και όχι μόνο, ο Λεωνίδας Καβάκος επίσης αντιμετωπίζει πάντοτε τον πολιτισμό και ως ένα μέσο έκφρασης αλληλεγγύης. Ακόμα και η μεταξύ τους σχέση, διαχρονικά, είναι μια σχέση στήριξης και συστράτευσης.
Μέσα στη φρικαλεότητα του πολέμου, ας δώσουμε το παράδειγμα της κοινής φροντίδας προς τα θύματά του.