Μήνυμα Υφυπουργού Ν. Γιατρομανωλάκη στη Συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής στρατηγικής μας για το σύγχρονο πολιτισμό. Έχει την ικανότητα να αφηγείται επίκαιρες ιστορίες από τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή με διεθνές αποτύπωμα και ενδιαφέρον. Μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των δημιουργικών πολιτιστικών δυνάμεων της χώρας και να υιοθετήσει καλές πρακτικές όπως η δίκαιη αμοιβή των εικαστικών καλλιτεχνών, η παροχή ευκαιριών σε νέους καλλιτέχνες, η συμπεριληπτικότητα και η εκπροσώπηση πολλών τάσεων, ηλικιών, ταυτοτήτων. Θα πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα φορέα πολιτισμού ανοιχτό προς όλους, έναν χώρο που θα προσελκύσει νέα κοινά. Είναι δική μας υποχρέωση, της Πολιτείας, του ΥΠΠΟΑ, και κρατικών μουσείων όπως το ΕΜΣΤ να βρούμε τρόπους προσέγγισης των πολιτών. Παράλληλα το ΕΜΣΤ έχει και έναν εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, ένα κομμάτι στο οποίο έχει γερές βάσεις. Τέλος έχει να επιτελέσει έναν ρόλο πέρα και πάνω από το κτήριο του Φιξ, μέσα στην πόλη και στη χώρα, και να γίνει πιο εξωστρεφές συμβάλλοντας και στη γενικότερη εξωστρέφεια που οφείλει να έχει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός.

Το ΥΠΠΟΑ και η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει υπάρξει δίπλα του από την πρώτη στιγμή, σε κάθε βήμα: Το 2019, προκειμένου το μουσείο να αποκτήσει τη δυνατότητα καθημερινής λειτουργίας, στη συνέχεια με δράσεις ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, το 2021 με την επιλογή και άφιξη της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, Κατερίνας Γρέγου, με τη θέσπιση θέσης Διοικητικού – Οικονομικού Διευθυντή, με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία του, με την ενίσχυση της χρηματοδότησής του, με την άρση χρόνιων αγκυλώσεων.

Η νέα διεύθυνση του ΕΜΣΤ παρουσίασε σήμερα το φιλόδοξο όραμα και πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, αλλά και τον μακροπρόθεσμο επαναπροσδιορισμό του μουσείου, μία προσέγγιση την οποία ενστερνιζόμαστε και στηρίζουμε. Ήδη, συζητάμε με το Μουσείο τα επόμενα βήματα, με εργαλεία όπως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου εξετάζουμε έργα ύψους €1,7-2 εκατομμυρίων προς ένταξη.

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όσους και όσες συνέβαλαν, έστω και μέσα από αυτή την τεθλασμένη πορεία του Μουσείου να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα μουσείο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στον οπτικό πολιτισμό της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Απάντηση

%d