Μήνυμα Υφυπουργού Ν. Γιατρομανωλάκη στη Συνέντευξη Τύπου για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με χαρά υποδεχόμαστε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, το Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει οποιαδήποτε δράση και ενέργεια στηρίζει το βιβλίο και το ευρύτερο οικοσύστημά του, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή πραγματοποιείται στην περιφέρεια, και φυσικά, όταν συμβάλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών γραμμάτων αλλά και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Το βιβλίο πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με την καθημερινότητά μας, με την καθημερινότητα των Χανιωτών. Δεν υπάρχει ειδική μέρα ή ώρα, δεν υπάρχει ειδικό μέρος για να διαβάσει κανείς, ή και, γιατί όχι, να ακούσει κανείς ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, ούτε χρειάζεται να αποτελεί μια ατομική δραστηριότητα, ειδικά δε όταν μιλάμε για παιδιά. Για τον λόγο αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν θα περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο αλλά θα απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη των Χανίων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με βασικό εργαλείο τους πόρους που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκοπεύει μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να επενδύσει €6.5 εκατομμύρια περίπου στον κλάδο του βιβλίου. Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

  • τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των εκδοτικών επιχειρήσεων,
  • προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου, από τους βιβλιοπώλες ως τους εκδότες και από τους λογοτεχνικούς πράκτορες ως τους ίδιους τους συγγραφείς
  • ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας / residencies λογοτεχνών, μεταφραστών, εικονογράφων και άλλων δημιουργών που συνδέονται με το βιβλίο
  • την αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου αλλά και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης διοργάνωσης για το βιβλίο στη χώρα μας
  • και φυσικά την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος επιδότησης της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, δηλαδή το πρόγραμμα GreekLit, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και ήδη σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Το GreekLit, εκτός από το ότι προφανώς ενθαρρύνει τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων και άρα ενισχύει τον ελληνικό κλάδο του βιβλίου αλλά και την ανάδειξη των ελληνικών γραμμάτων, μας έχει ήδη δώσει επιπλέον δυνατότητες ως χώρα, όπως για παράδειγμα την αποτελεσματικότερη δικτύωσή και διασύνδεση μας, μέσα από δίκτυα όπως το ENLIT, γεγονός που θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο ενεργοί και κινητικοί διεθνώς.

Το να χτιστούν λοιπόν και νέες πρωτοβουλίες για το βιβλίο όπως το Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Τα Χανιά εξάλλου αποτελούν έναν ιδανικό δυνητικά προορισμό και για προγράμματα residencies, κάτι που θα ενθάρρυνα τον δήμο αλλά και τους διοργανωτές να αξιολογήσουν.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ στην πρώτη του χρονιά, και εύχομαι με συνέπεια και συνέχεια να μπορούμε σε λίγα χρόνια να μιλάμε για έναν νέο και επιτυχημένο θεσμό.

Απάντηση

%d