Σειρά επαφών του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητιμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Παρίσι.

Σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους του γαλλικού πολιτισμού αλλά και με την Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού είχε στο Παρίσι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Αφορμή για την επίσκεψη στη Γαλλική πρωτεύουσα ήταν η πρόσκληση σε συνέδριο που οργάνωσε το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου (CNC) στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα το μέλλον του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού κλάδου, τη διασφάλιση της ποικιλομορφίας και τη διαμόρφωση πλαισίου για την ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας.
Κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος ειδικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών μέσων στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι “στην Ελλάδα, δίπλα στην πολιτιστική της κληρονομιά, αναπτύσσεται μια δυναμική σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και σκοπός μας είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα συμβάλουν στην εξέλιξη και την εξωστρέφεια αυτής της παραγωγής. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει για τον σύγχρονο πολιτισμό 250 εκ ευρώ, αλλά μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς όπως για παράδειγμα αυτούς της Γαλλίας με τους οποίους συναντήθηκα αυτές τις δύο μέρες στο Παρίσι, θα βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα, για το επόμενο στάδιο της ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού’’ ενώ τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του brain drain των Ελλήνων δημιουργών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τους τρόπους και τα κίνητρα που θα κάνουν τους Έλληνες δημιουργούς να παραμείνουν στην Ελλάδα, να θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα και να τους δώσουμε τη δυνατότητα πραγματικά να κάνουν αυτά που ονειρεύονται χωρίς εμπόδια’’.
‘’Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς αφενός γιατί υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών διαχρονικά αλλά και ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού, αλλά πέραν αυτού, θεωρούμε ότι υπάρχουν σημεία που μπορούμε να δανειστούμε τεχνογνωσία από τους Γάλλους φίλους μας. Το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται διαχρονικά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συζητάμε τη δυνατότητα επέκτασης και εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας”, υπογράμμισε.
Παράλληλα ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyn Bachelot και τον πρόεδρο του CNC, Dominique Bouttonat και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την επικείμενη υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας για την ελληνογαλλική κινηματογραφική συμπαραγωγή αλλά και για επέκταση των εργαλείων σύμπραξης των δύο χωρών στο κινηματογραφικό πεδίο ενώ κατά τη συνάντησή του με την Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Georges Pompidou αλλά και την Πρόεδρο του Γαλλικού Κέντρου Βιβλίου, επιβεβαιώθηκε το θερμό κλίμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.
Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Παρίσι, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Netflix για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την ενίσχυση του οπτικοακουστικού κλάδου.

Απάντηση

%d