“Το 2022 αναβαθµίζουµε το πλαίσιο και αναδεικνύουµε τον ελληνικό πολιτισµό”

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαχλιμίτζο για την εφημερίδα Παραπολιτικά

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναλύει για τη νέα χρονιά και το πλάνο αναβάθμισης του πολιτιστικού κλάδου της χώρας

Το 2022 αναβαθµίζουµε το πλαίσιο και αναδεικνύουµε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισµό, τονίζει στα «Π» ο Νικόλας Γιατροµανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισµού, αρµόδιος για θέµατα Σύγχρονου Πολιτισµού. Ο κ. Γιατροµανωλάκης αποκαλύπτει ότι έχουν εγκριθεί πλέον 507.076 αιτήσεις για το Freedom Pass των νέων που εµβολιάζονται, προαναγγέλλει την ίδρυση Κρατικής Σχολής Κινηµατογράφου και δηλώνει πως το νέο «Ακροπόλ» θα λειτουργήσει µέσα στο 2022.

Τα lockdowns αρχικά και τα µέτρα προστασίας της δηµόσιας υγείας στη συνέχεια έφεραν µειωµένα εισιτήρια και έσοδα στο θέατρο, στον κινηµατογράφο, στη µουσική, στον χορό και, βέβαια, στα µουσεία και στις εκθέσεις. Έχετε τρόπο µέσα στο 2022 να στηρίξετε τους εργαζοµένους και τις επιχειρήσεις του πολιτισµού και των Τεχνών;

Από την έναρξη της υγειονοµικής κρίσης έως σήµερα έχουν επενδυθεί από την Πολιτεία περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ στον κλάδο του πολιτισµού. Όµως, πέρα από την οικονοµική στήριξη, έχει αλλάξει και ο τρόπος αντιµετώπισης του κλάδου: Μέχρι πρόσφατα ο σύγχρονος πολιτισµός αντιµετωπιζόταν αποσπασµατικά, χωρίς ανάλυση, χωρίς στόχευση, χωρίς στρατηγική. Ο δηµιουργικός και πολιτιστικός τοµέας της χώρας δεν αντιµετωπιζόταν ως ένας επαγγελµατικός κλάδος, µε αποτέλεσµα η πανδηµία να πλήξει έντονα τα πιο ευάλωτα µέλη του. Αδήλωτη εργασία, παράτυπες εργασιακές σχέσεις, κλεισµένα βιβλία, παρωχηµένα ασφαλιστικά µοντέλα που δεν αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά. Ηδη, µε τη δηµιουργία, εν µέσω της πανδηµίας, του Μητρώου Καλλιτεχνών, το υπουργείο Πολιτισµού, σε συνεργασία µε τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας, έκανε τα πρώτα βήµατα ορθολογισµού αλλά και άµεσης στήριξης των ανθρώπων του κλάδου. Στόχος µας είναι το 2022 να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο µέσα από ουσιαστική διαβούλευση και µια ολοκληρωµένη στρατηγική για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήµατα του πολιτισµού και να δοθούν ισχυρά κίνητρα, έτσι ώστε ο πολιτιστικός κλάδος της χώρας µας να αρχίσει να αντανακλά ξανά το πραγµατικό του µέγεθος και την πραγµατική του επιρροή.

Πόσοι νέοι έκαναν χρήση του κουπονιού των 150 ευρώ του Freedom Pass; Απέδωσε το µέτρο τα αναµενόµενα; Προγραµµατίζετε γενικότερα αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τους νέους;

To Freedom Pass τέθηκε σε λειτουργία στις 20/7. Μέχρι την Πέµπτη 16/12 είχαν εγκριθεί 507.076 αιτήσεις δικαιούχων, ύψους 76 εκατ. ευρώ. Εως και τις 16/12, είχε καταναλωθεί συνολικά το ποσό των 54,3 εκατ. ευρώ. Εκτιµάται ότι µέσω του Freedom Pass έχουν διοχετευθεί στον πολιτισµό περίπου 5 εκατ. ευρώ, αλλά πρέπει να θυµίσουµε ότι για τους νέους πολλές πολιτιστικές υπηρεσίες (π.χ., µουσεία) είναι ήδη δωρεάν ή ισχύει µειωµένο εισιτήριο. Όµως, ως προς τους νέους έχουµε µια ευρύτερη στρατηγική, που εστιάζει σε τρία πεδία. Ενισχύουµε την πρόσβαση στον πολιτισµό και τη συµπεριληπτικότητα µέσα από το ειδικό πρόγραµµα επιχορηγήσεων πολιτιστικών δράσεων, αλλά και µε τις στοχευµένες δράσεις των εποπτευόµενων φορέων του ΥΠΠΟΑ. Ταυτόχρονα, αναβαθµίζουµε την καλλιτεχνική εκπαίδευση µε σηµαντικές αλλαγές στα προγράµµατα σπουδών και στον τρόπο λειτουργίας φορέων όπως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (χορού). Αξίζει να σηµειώσουµε ότι αυτές οι σχολές λειτουργούν περίπου µε τον ίδιο τρόπο τα τελευταία 60 χρόνια. Παράλληλα, το 2022 θα τεθούν οι βάσεις για την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Κινηµατογράφου, κάτι που προβλέπεται από το 1981, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει γίνει πράξη. Επιπλέον, επενδύουµε στην πιστοποιηµένη κατάρτιση στο πεδίο της χειροτεχνίας. Τέλος, δηµιουργούµε προοπτικές απασχόλησης και θέσεις εργασίας. Προωθούµε την αναπτυξιακή δυναµική του πολιτισµού στις τοπικές οικονοµίες. Μέσω των προγραµµάτων του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, σχεδιάζουµε κίνητρα για την ενίσχυση της πολιτιστικής επιχειρηµατικότητας, ειδικά για γυναίκες και νέους.

Ποιος είναι ο σχεδιασµός σας για έναν ενιαίο χώρο που θα περιλαµβάνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το «Ακροπόλ» και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο;

Ο σχεδιασµός µας προβλέπει το «Ακροπόλ» να ξεκινήσει τη λειτουργία του µέσα στη νέα χρονιά, ως ένας κόµβος νεοφυούς πολιτιστικής επιχειρηµατικότητας και δηµιουργικής οικονοµίας, διασύνδεσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πειραµατισµού. Εκτιµώ ότι ο αντίκτυπός του, τόσο στην περιοχή του Μουσείου όσο όµως και στον κλάδο, θα είναι πολύ µεγάλος, καθώς συνδέεται µε µεγάλα έργα που έχουµε εντάξει στο Ταµείο Ανάκαµψης, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελµατιών του πολιτισµού, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του κλάδου αλλά και η αναβίωση της χειροτεχνίας.

Ο γάµος και η υιοθεσία παιδιών από οµόφυλα ζευγάρια ήταν για δεκαετίες ένα θέµα ταµπού στην ελληνική κοινωνία – και εν πολλοίς παραµένει έτσι. Ποια είναι η δική σας άποψη; Πρέπει να σπάσει αυτό το ταµπού και ποια ακόµα;

Η άποψή µου είναι γνωστή και την έχω εκφράσει δηµοσίως πολλές φορές. Για εµένα το σηµαντικότερο είναι να αντιληφθούµε ότι σε µια ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη κοινωνία τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην πλήρη τους έκταση είναι θεµελιώδης προϋπόθεση συνύπαρξης και εξέλιξης. Και αυτό προφανώς περιλαµβάνει και τα δικαιώµατα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόµων, συµπεριλαµβανοµένου του γάµου, αλλά και των παιδιών των οικογενειών µε οµόφυλους γονείς. Οι κοινωνίες προοδεύουν και η ελληνική δεν µπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Σκοπεύετε να πολιτευτείτε µε τη Νέα ∆ηµοκρατία;

Αυτήν τη στιγµή είµαι επικεντρωµένος στο υπουργείο, στις ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις και στα µεγάλα έργα που σχεδιάζουµε και υλοποιούµε στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, κάθε συζήτηση περί εκλογών οφείλει να εκκινεί από τον πρωθυπουργό.

Απάντηση

%d