Επίσκεψη του Υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Περ. Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τη χειροτεχνία.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει στην επαναλειτουργία των εργαστηρίων ταπητουργίας στην Βλάστη Κοζάνης και στο Νεστόριο Καστοριάς, ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στους κατοίκους των δύο περιοχών, ο Υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. 

 Ο Υφυπουργός ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο εργαστήριο ταπητουργίας στο Νεστόριο, δήλωσε ότι «ανταποκρινόμαστε στο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων χειροτεχνίας».

 «Μια σημαντική διαφορά από την λειτουργία του παρελθόντος είναι οτι όσοι και όσες συμμετέχουν στο εγχείρημα θα λαμβάνουν και την απαραίτητη πιστοποίηση προσόντων που θα αναγνωρίζεται από το θεσμικό πλαίσιο της πολιτείας» δήλωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί  μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης και που εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό έχουν εξασφαλιστεί €18 εκατ. για την ενίσχυση όλης της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας της χειροτεχνίας στην Ελλάδα και όπως τόνισε «θα ξεκινήσουμε με τις εργασίες αποκατάστασης των υπαρχόντων κτιριακών υποδομών».

Στην συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε στο Νεστόριο, μέρος της ομάδας γυναικών που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου ταπητουργίας, δήλωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να εκπαιδευτούν και την συνέχεια να εργαστούν στο ταπητουργείο. Ανέφεραν ότι την περίοδο 1996 – 2010 στο εργαστήριο του ΕΟΜΜΕΧ λειτουργούσαν 10 αργαλειοί με 17 γυναίκες, υφαίνοντας χαλιά που τα παρέδιδαν στον Οργανισμό, ο οποίος κι αναλάμβανε την τελική πώληση του προϊόντος. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: