10 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

στις

1) Τι συνέβη μόλις τώρα;
Δημοπραττήθηκαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Από υφιστάμενα κανάλια μόνο ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤ1 πήραν άδεια, ενώ μπαίνουν και δυο νέοι παίχτες στην αγορά. Εκτός φαινομενικά μένουν Alpha, Mega, Star, E.

2) Δεν έπρεπε να έχει γίνει αυτό;
Δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Όντως τα κανάλια εξέπεμπαν χωρίς άδεια. Όμως τόσο η μελέτη της Φλωρεντίας στην οποία βασίστηκε «τεχνικά» η κυβέρνηση, τόσο το οικονομικό επιχείρημα περί βιωσιμότητας είναι σαθρά (η μελέτη της Φλωρεντίας είναι απλώς για γέλια, ευχαρίστως να τη συζητήσουμε παράγραφο παράγραφο). Επιπλέον, η διαδικασία δημοπράττησης, όπου οι υποψήφιοι κοιμούνται σε ράντζα, πάνε στην τουαλέτα συνοδεία αστυνομικού κ.λπ. δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ούτε ότι είναι μονόδρομος ούτε ότι είναι εκείνη που διασφαλίζει την επιτυχία του διαγωνισμού

3) Γιατί τότε έγινε έτσι;
Η κυβέρνηση έξυπνα πάτησε στην δυσπιστία ως και απέχθεια των Ελλήνων απέναντι στα μεγάλα ΜΜΕ. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι στον δυτικό κόσμο οι Έλληνες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στην τηλεόραση (20% μόλις), ενώ παράλληλα παραμένουν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές τηλεόρασης. Επιπλέον, η ιδέα ότι «πανίσχυροι καναλάρχες» και άνθρωποι όπως ο Μαρινάκης κ.λπ. εξευτελίζονται μέσα από αυτή τη διαδικασία που θυμίζει εγκλεισμό, τζόγο, προσωποκράτηση κ.λπ., κακά τα ψέμματα, ικανοποιεί μέρος της κοινής γνώμης.

4) Θα είναι πλουραλιστικότερο το νέο μηντιακό περιβάλλον;
Εσείς πείτε μου. Όταν έχεις λιγότερους παίχτες είναι πλουραλιστικότερο;

5) Θα είναι καθαρότερο;
Ένα από τα προβληματικά σημεία της προηγούμενης κατάστασης είναι ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών είχαν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (εξού και ο κύριος Πολάκης με την καταγγελία του «τα βοθροκάναλα της διαπλοκής»). Οι νέοι παίχτες, Μαρινάκης και Καλογρίτσας έχουν επίσης εξόχως έντονη επαγγελματική δραστηριότητα σε κλάδους που αφήνουν περιθώρια διαπλοκής, οπότε όχι, δεν αλλάζει κάτι.

6) Θα είναι ποιοτικότερο;
Κάνεις δεν το γνωρίζει αλλά αν πρέπει να εικάσω, θα πω όχι. Πρώτα από όλα, σε σοβαρές συνθήκες, μέσα σε 90 μέρες όχι κανάλι δεν στήνεις, αλλά ούτε εκμπομπή (σίγουρα όχι μυθοπλασία, άντε να στήσεις καμία πολιτική εκπομπή με πάνελ, χωρίς ιδιαίτερο κόνσεπτ, με ψιλοέτοιμα σκηνικά, μιλάω εκ πείρας). Άρα, αναγκαστικά οι νέοι θα πάρουν από τα έτοιμα των παλιών, αυτά που σήμερα κατηγορούνται (δικαίως ως έναν βαθμό) ως μη ποιοτικά.

7) Η ιστορία τέλειωσε άρα;
Η ιστορία τώρα αρχίζει. Υπάρχουν ενστάσεις, είναι το ΣτΕ στη μέση (το οποίο θεωρώ ότι δεν θα κάνει τίποτα όμως), υπάρχουν οι θεματικές άδειες (π.χ. ψυχαγωγικό κανάλι που ίσως κάποιοι διεκδικήσουν), υπάρχουν οι γεωγραφικές (π.χ. Αθήνα) και υπάρχουν και τα συνδρομητικά. Επίσης σίγουρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και αγοραπωλησίες μεταξύ παλιών και καινούργιων: Τηλεοπτικά αρχεία, τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, προσωπικό. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

8) Άρα δεν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα μείνουν χωρίς δουλειά;
Σίγουρα θα υπάρξουν. Οι τεχνικοί της τηλεόρασης και κάποιοι σε θέσεις παραγωγής κ.λπ. θα απορροφηθούν πιο εύκολα. Το δημοσιογραφικό το διοικητικό προσωπικό των σημερινών καναλιών βρίσκεται σε πολύ επισφαλή θέση

9) Γιατί έγινε όλο αυτό;
Ήταν μια επίδειξη δύναμης από την κυβέρνηση, μια παράσταση που στήθηκε για να δείξει ότι καταπολεμά την διαπλοκή, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο στήνει την δική της μηντιακή ολιγαρχία. Η απόκτηση άδειας από τον ΣΚΑΪ βουλώνει τα στόματα περί φίμωσης της αντιπολίτευσης (θα είναι ένα επιχείρημα που θα φορεθεί πολύ τις επόμενες ημέρες εικάζω) παρόλο που κάποιοι έχουν ενοχληθεί από αυτό. Το ότι όλο αυτό συνέβη εν έτει 2016 το κάνει ακόμα πιο σουρεαλιστικό γιατί η τεχνολογία (τόσο της τηλεόρασης όσο και ευρύτερα) σου επιτρέπει να κινηθείς με πολύ διαφορετικό τρόπο. Οπότε από τη μία όλα αλλάζουν, και από την άλλη δεν αλλάζει τίποτα.

10) Αν αλλάξει η κυβέρνηση, μπορεί η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει την πρότερη κατάσταση;
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μια νέα κυβέρνηση να αναιρέσει όσα έχουν γίνει και όσα θα γίνουν τις επόμενες μέρες (αγοραπωλησίες, παζάρια, deals κλπ) Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να δημοπραττήσει κάποιες επιπλέον άδειες. Επιπλέον, η πρότερη κατάσταση ήταν και αυτή προβληματική και ουσιαστικά βρισκόταν στον αέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s