Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τόσα που δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια

στις

Το ραντεβού μας στο κέντρο της Αθήνας. Ο καιρός κρύος αλλά χωρίς τα χιόνια των πρηγούμενων ημερών. Μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από την πλατεία Κάνιγγος και φτάσαμε στο κτήριο του The Cube Athens. Ενός πολυχώρου που έχει γίνει γνωστός για την φιλοξενία start up εταιρειών. Εκεί συναντήσαμε τον υποψήφιο βουλευτή στην Α’ Αθήνας με Το Ποτάμι, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Τι δουλειά είχαμε εκεί; Όπως μας εξήγησε ο ίδιος στην πρόωρη αυτή εκλογική διαδικασία τα χρήματα είναι δυσεύρετα και έτσι βλέπουμε διάφορα πειράματα στον πολιτικό χώρο. Ένα από αυτά συνετελείται και στον πολυχώρο The Cube. Εκεί υποψήφιοι από διάφορα κόμματα έχουν προσωρινά το «πολιτικό τους γραφείο». Μία «άνεση» που παραχώρησε ο ιδιοκτήτης, Σταύρος Μεσσήνης σε υποψηφίους που έχουν μεταξύ τους ένα κοινό στοιχείο: δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ανεβαίνοντας στον δεύτερο όροφο καθήσαμε στο λιτό αλλά καλαίσθητο γραφείο που διατηρεί ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Το κλίμα φιλικό, άλλωστε δεν ήταν και η πρώτη φορά που συναντιόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η πρώτη ερώτηση που του κάναμε -προτού ακόμη ανοίξουμε το μαγνητοφωνάκι- ήταν «πώς τα βλέπει τα πράγματα», μιας και το κλίμα τόσο μεταξύ των κομμάτων, όσο και των υποψηφίων δεν είναι και το πιο ξεκάθαρο. «Περίεργα», μας απαντά.

Η ερώτηση όμως αυτή βγήκε αυθόρμητα και χωρίς να θέλω να χαλάσουμε την σειρά των ερωτήσεων, έπρεπε να ρωτήσω…

«Ποιες οι προσδοκίες για τις εκλογές; Ως υποψήφιος και ως κόμμα»

Ελπίδα αλλά και βασικός στόχος είναι Το Ποτάμι να βγει τρίτο κόμμα. Είμαστε κοντά στο να τα καταφέρουμε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά η κάλπη θα δείξει. Αντέχουμε στην πόλωση, αλλά γρίφος νομίζω θα είναι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι τους οι οποίοι φοβήθηκαν ή ξενέρωσαν με όλα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά για εμένα, δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια. Θεωρώ ότι έχω ελπίδες αλλά εξαρτάται από το ποσοστό μας και πόσες έδρες θα βγάλει το Ποτάμι στην Α’ Αθήνας.

Θεωρείς σίγουρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει μία δυναμική η οποία δύσκολα ανατρέπεται έτσι όπως είναι μέχρι τώρα τα πράγματα. Δεν ξέρω εάν μέσα στην μία εβδομάδα που μένει γίνει κάτι και το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά η Νέα Δημοκρατία, όμως τα περιθώρια συσπείρωσής της αισθάνομαι πως έχουν εξαντληθεί.

Κεφάλαιο: Νέος Δικομματισμός

Η πόλωση όμως που αναφέρθηκε έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα ένα όνομα. Δικομματισμός. Μπορεί όποιος ακούει αυτόν τον όρο να σκέφτεται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όμως οι όροι του «παιχνιδιού» έχουν πλέον αλλάξει.

«Πόσο θα φτάσει το άθροισμα των δύο κομμάτων»;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω πως θα υπάρχει αυτοδυναμία. Τώρα από εκεί και έπειτα βλέπω πως το άθροισμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσει το 65%, η διαφορά των δύο κομμάτων δεν θα είναι μεγάλη και τα ποσοστά τους θα κοιτάξουν να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι νομίζουν καλύτερα. Δηλαδή για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται ούτε μακρυά, ούτε και κοντά από την αυτοδυναμία. Γι’ αυτό και λέει το τελευταίο διάστημα πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ, γιατί θέλει να εκβιάσει από τους ψηφοφόρους την αυτοδυναμία.

Θα πάμε σε δεύτερες εκλογές;

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν θέλει δεύτερες εκλογές. Όμως το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως λέει τόσα πολλά πράγματα που είναι και αντιφατικά μεταξύ τους και στο τέλος δεν καταλαβαίνεις τι από αυτά είναι αλήθεια ή όχι, και ποια είναι η επίσημη γραμμή.

Η διασπασμένη Κεντροαριστερά

Η κεντροαριστερά είναι κομματιασμένη. ΠΑΣΟΚ, Το Κίνημα, Το Ποτάμι…

Εγώ δεν θεωρώ Το Ποτάμι τόσο κεντροαριστερό. Όπως έχουμε πει, στις τάξεις μας βρίσκονται προοδευτικοί, αριστεροί και κοινωνικά ευαίσθητοι φιλελεύθεροι. Θέλω να πω είμαστε ένα μείγμα. Αλλά αναγνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε έναν ευρύτερο χώρο ο οποίος έχει το όνομα Κεντροαριστερά.

Θα μπείτε και τα τρία κόμματα της Κεντροαριστέρας στην Βουλή;

Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη αλλά οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πως δεν θα τα καταφέρουν και τα τρία κόμματα.

Πώς βλέπετε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου

Θεωρώ πως δεν την καταλαβαίνω. Δεν την «πιάνω». Ήταν αρχηγός ενός κόμματος που κυβέρνησε μόνο του με πάνω από 40%. Δεν είχε κανένα εμπόδιο να υλοποιήσει τα οράματά του. Έτσι όπως μιλάει, υπονοεί ότι κάποιος τον εμπόδιζε και τώρα επανέρχεται να κάνει αυτά που ήθελε. Δεν ξέρω, μου φαίνεται περίεργο. Εάν είσαι πρωθυπουργός και δεν έχεις καταφέρει αυτά που θέλεις με αυτοδυναμία, θα το κάνεις με ένα μικρότερο κόμμα; Τι καινούργιο και διαφορετικό θα κομίσει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου;

Το Κίνημα είναι δεδομένο πως αντλεί ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ. Από Το Ποτάμι;

Δεν θεωρώ πως μας κάνει «ζημιά». Όπως επίσης δεν θεωρώ πως οι ψηφοφόροι μας τρέφουν τέτοιου είδους αυταπάτες.

Η συντηρητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία πιο συντηρητική στροφή. Θα του «βγει»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει αυτό που στην Ελλάδα λέμε -ατύπως- «νοικοκυραίους». Με την έννοια ότι δεν θέλει να τους φοβίσει με θέματα που θα τους δημιουργούσαν σοκ, όπως οι σχέσεις με την Εκκλησία, τα δικαιώματα των γκέι, το θέμα των φόρων.

Πάει να «καταπιεί» ουσιαστικά τους Ανεξάρτητους Έλληνες δημιουργώντας ένα μεγάλο αντιμνημονιακό κόμμα;

Ναι. Αυτό είναι και το νόημα της στροφής αυτής. Κάνει ό,τι έκανε και με την ΔΗΜΑΡ. Αυτό φαίνεται και με τον κώδικα δεοντολογίας που επιχειρεί να επιβάλλει στους βουλευτές του. Μαρτυρά την αγωνία του και την επίγνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ενιαίο πράγματα αλλά μία συγκυριακή σύμπραξη πολλών διαφορετικών συνιστωσών.

Πώς κρίνεις την αποστασιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα δικαιώματα των γκέι;

Υπάρχουν σε πολλά κόμματα, «συμβουλάτορες» οι οποίοι φοβίζουν τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με το τι σοκάρει την κοινή γνώμη. Όμως τις περισσότερες φορές αυτό αντανακλά την δική τους φοβική άποψη. Οι κοινωνίες είναι όμως πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα, όχι μόνο σε επίπεδο ελευθεριών.

Ως επικοινωνιολόγος. Πώς κρίνεις τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δείξει πως είναι ένα σταθερό και στιβαρό κόμμα που κομίζει την ελπίδα. Ωστόσο παίζει με κλισέ, όπως εικόνες μαγαζιών με λουκέτα.

Από την άλλη στην Νέα Δημοκρατία, για να πιάσουμε το σποτ με τον πρωθυπουργό και τα αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο, δείχνουν κάτι εντελώς παρωχημένο. Προσπαθούν να προβάλλουν μία εικόνα για τον πρωθυπουργό που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα και επίσης αναπαράγει ένα στερεότυπο από άλλες εποχές: Ότι δηλαδή η πολιτική είναι:

  • Μία καθαρά ανδρική υπόθεση
  • Μία straight υπόθεση
  • Πολιτική και ποδόσφαιρο είναι περίπου το ίδιο πράγμα

Γενικώς παίζει με αυτά τα στερεότυπα.

Των δε Ανεξαρτήτων Ελλήνων με το τραινάκι… Πρέπει να πω πως η συμπεριφορά αυτού του κόμματος είναι περισσότερο εκτροχιαστική παρά βάζει σε τροχιά οτιδήποτε. Η μόνη συνέπεια που έχουν επιδείξει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στην ασυνέπειά τους. Το μήνυμα πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κρατήσουν την χώρα στις ράγες είναι ανέκδοτο. Νομίζω ότι όλη η ουσία αυτού του τηλεοπτικού σποτ είναι στο τέλος όπου υπονοείται πως ο Πάνος Καμμένος κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς του πως «εμένα χρειάζεσαι για να αντέξεις και εγώ θα σε στηρίξω».

Τα ελληνικά ευτράπελα και η ψήφος των 18αρηδων

Πώς σχολιάζεις το ότι δεν θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές όσοι γίνονται 18 το 2015;

Αυτό που έγινε είναι η έκφανση δύο καθαρά ελληνικών φαινομένων. Η πλήρης ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης να τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο. Τέτοια προβλήματα έπρεπε να είναι λυμένα, δεν μπορεί να περιμένει ο άλλος την… δισκέτα λες και είμαστε στο 1985. Και το άλλο είναι πώς διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν καμμία σχέση με την πολιτική και τα κόμματα, να βρίσκονται ευάλωτες και άμεσα συνδεδεμένες με αυτά με τα αιτήματά τους.

Η ευθύνη και οι στόχοι του Ποταμιού 

Να αλλάξουμε την χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε. Ποια είναι οι πέντε κινήσεις που θα θέσει Το Ποτάμι εάν συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας;

  1. Βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση
  2. Πάταξη διαφθοράς, γραφειοκρατίας και της κομματικοποίηση του κράτους
  3. Αναθεώρηση του Συντάγματος
  4. Εύρυθμη λειτουργία των θεσμών έτσι ώστε οι πολίτες να τους εμπιστευτούν
  5. Να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά

Σε περίπτωση που εκλεγείτε ποια θα είναι τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθείτε;

Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζω πώς είναι να συνεργάζεσαι για την επίτευξη ενός στόχου με άτομα τα οποία δεν συμπαθείς απαραίτητα ούτε είναι αναγκαίο να συμφωνείς. Έτσι για όσα ζητήματα επιλέξω να προωθήσω και να ασχοληθώ θα επιδιώξω ευρύτερες συνεργασίες.

Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι αδικίες και να επιδιώξουμε ίσα δικαιώματα για όλους. Κάτι που φαίνεται και από τους διεθνείς δείκτες για την Ελλάδα. Στην τελευταία διακυβέρνηση η χώρα μας πήγε προς τα πίσω.

Η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την απλοποίηση των νόμων και την πάταξη της διαφθοράς. 

Τέλος οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, από μείωση ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την θέσπιση κινήτρων . Έμφαση στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει προστιθέμενη αξία, όπως ναυτιλία ή τουρισμός.

Διαφωνώ πως εάν ανακάμψει η οικονομία ξαφνικά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εάν δεν γίνουν δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στην εκπαίδευση και στον εργασιακό τομέα και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Αλλά ας μιλήσω με παραδείγματα. Δες την Ναυτιλία που είναι ένας παραδοσιακός τομέας για την Ελλάδα. Ενώ όλοι γνωρίζουμε σε τι ποσοστά έχει φτάσει η ανεργία των νέων, δεν εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες. Αυτήν την στιγμή υπάρχει παγκοσμίως έλλειμμα περίπου 20.000 θέσεων εργασίας αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο ναυτιλιακής εκπαίδευσης.

Το κόστος για να εκπαιδεύσεις έναν αξιωματικό του εμπορικού ναυτικού είναι περίπου 17.000 ευρώ το άτομο. Αυτήν την στιγμή το κράτος χορηγεί περίπου το 10% και τα υπόλοιπα χρήματα επιχορηγούνται από την Ναυτιλία είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όφελος που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την καριέρα ενός ατόμου σε ολόκληρη την ζωή του είναι περίπου 2.000.000 ευρώ. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία που η Ελλάδα δεν έχει κυνηγήσει τέτοιες ευκαιρίες. Αλλά αυτά παθαίνουμε όταν με τέτοια ζητήματα ασχολούνται άτομα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη στο Kool News

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s